Ліцензія МОЗ України №639 від 30.06.2016 року, №1947 від 19.09.2019 року
Ліцензія МОЗ України №639 від
30.06.2016 року, №1947 від
19.09.2019 року

Мезотерапія: протипокази і побічні ефекти

9 Листопада 2019
Мезотерапія: протипокази і побічні ефекти

Мезотерапія обличчя: протипокази до проведення, побічні ефекти (дії), наслідки та відгуки

Внутрішньошкірне введення активних препаратів дозволяє позбутися зморшок, зменшити рубці, освітлити тон шкіри. Перед виконанням процедури необхідно вивчити протипоказання до мезотерапії, адже як і будь-яке інше медичне втручання, мезотерапія може мати побічні ефекти.

Коли робити не можна

Протипокази до мезотерапії – це ті ситуації або стани організму, при яких виконувати процедуру категорично не можна. До них відносяться:

  • Алергічна реакція на препарат, який не вводився раніше, незалежно від того, були це ін’єкції гіалуронової кислоти або пероральний прийом вітамінів.
  • Відкриті пошкодження шкіри – післяопераційні рани, подряпини тощо.
  • Весь період вагітності, а також годування груддю.
  • Всі дерматологічні захворювання на стадії загострення.
  • Підлітковий вік. Рекомендується не починати мезотерапію до тих пір, поки повністю не нормалізується гормональний фон в організмі. Дана рекомендація стосується як дівчат, так і хлопців.
  • Патологія згортання крові – коагулопатії, тромбози або постін’єкційні кровотечі в анамнезі.
  • Захворювання імунної системи – первинні та вторинні імунодефіцити, лейкози.
  • Системні захворювання сполучної тканини – системна червона вовчанка, дерматоміозіти, склеродермія.
  • Гостра інфекційна патологія – під час ГРВІ, кишкових отруєнь або більш серйозних захворювань необхідно відкласти процедуру.
  • Злоякісні новоутворення незалежно від локалізації та метастатичного ураження.

Всі протипокази поділяються на абсолютні (виконувати процедуру забороняється у будь-якому разі) та відносні (після усунення проблеми можна проводити втручання).

Важливо! Не рекомендується проводити процедуру людям з галюцинаторно-параноїдальними синдромами.

З обережністю необхідно проводити процедуру людям, які приймають кроворозріджуючі препарати: аспірин, клопідогрель, варфарин, ксарелто, прадакс, а також стероїдні і нестероїдні протизапальні засоби.

Ефект від мезотерапії у жінок в період менопаузи і постменопаузи, якщо є схема прийому гормональних препаратів, буде менш виражений. Дана ситуація не є побічним ефектом, адже вважається індивідуальною реакцією організму, тому жінкам в такий час може бути запропоновано більшу кількість процедур.

Покази до проведення мезотерапії – це бажання клієнта (-ки) виглядати краще, при неефективності звичайних косметологічних засобів (кремів, скрабів, лосьйонів тощо). Мезотерапія відноситься до контурної пластики, а ось з пластичною хірургією вона ніяк не пов’язана.

Важливо! Перед проведенням процедури обов’язково необхідно ознайомитися з можливими побічними ефектами обраного препарату. Дозування деяких засобів буде змінюватися в залежності від стану печінки і нирок пацієнта.

Небажані наслідки

Побічні ефекти мезотерапії можуть виявлятися відразу після процедури або протягом 7–14 днів. Найчастіше це:

  1. Еритема. Почервоніння шкіри, яке розвивається на 1–4 день після процедури. Даний стан не є небезпечним для життя чи здоров’я та являє собою косметичний дефект.
  2. Алергічна реакція. Також може проявлятися у вигляді почервоніння ділянки шкіри в супроводі сверблячки і печіння.
  3. Анафілактична реакція. Зустрічається вкрай рідко, однак є найбільш небезпечним побічним ефектом. Супроводжується появою почуття нестачі повітря, страху, а також різким падінням артеріального тиску. Без надання медичної допомоги призводить до летального результату. Анафілактична реакція трапляється протягом перших 20–30 хвилин після введення препарату. В цей час пацієнти ще перебувають в клініці, тому їм надається професійна медична допомога.
  4. Реакція з боку шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це нудота і розлади у кишківнику. Рідше зустрічається одноразова блювота.
  5. Вплив на ЦНС. Можливі побічні ефекти з боку нервової системи – сонливість, легке запаморочення, головний біль.
  6. Реакція з боку печінки і нирок. Іноді спостерігається підвищення рівню білірубіну, креатиніну, АЛТ. Це пов’язано з тим, що частина препаратів після метаболізму виводиться за допомогою цих систем.

Такі наслідки є дуже неприємними для людини. Аби знизити ризик їх появи, необхідно відповідально поставитися до проведення процедури – розповісти лікарю про всі алергічні реакції або неприємні відчуття, які виникали у процесі або після введення препаратів протягом життя.

На нашому сайті ви можете прочитати відгуки клієнтів, які вже пройшли цю процедуру. Якщо у вас залишились запитання, залиште їх нашому менеджеру, а трохи згодом вам обов’язково відповість лікар-косметолог.

Ознайомтеся з більш детальною інформацією про ін’єкції краси в нашій клініці.

Вам точно сподобається в нас!
post image