Ліцензія МОЗ України №639 від 30.06.2016 року, №1947 від 19.09.2019 року
Ліцензія МОЗ України №639 від
30.06.2016 року, №1947 від
19.09.2019 року

Види бородавок і методи їх видалення

8 Листопада 2019
Види бородавок і методи їх видалення

Види бородавок: які бувають різновиди (типи) бородавок.

Бородавками називають невеликі доброякісні утворення на шкірі. Залежно від розташування і форми виділяють різні види бородавок. Причиною їх появи на шкірі є вірус папіломи людини.

Основні різновиди

Доброякісні новоутворення можуть з’являтися на руках, обличчі, ногах, теле або геніталіях.

Залежно від форми і місця локалізації, виділяють такі різновиди бородавок:

  • вульгарні або звичайні;
  • папіломи, кондиломи;
  • плоскі;
  • підошовні.

Кожен вид утворень має свої особливості і вимагає докладного опису.

Вульгарні бородавки

Прості бородавки отримали свою назву через форми і розміру. Це округлі освіти, які значно підносяться над поверхнею шкіри. Часто вони утворюються на пальцях рук і обличчі.

Такі бородавки, як на фото, часто зустрічаються у дітей.

Прості бородавки бувають однокамерними або багатокамерними. Останні вимагають диференціальної діагностики з іншими новоутвореннями шкіри.

Крім видалення неприємного косметичного дефекту, необхідно зміцнювати імунну систему і лікувати вірус папіломи людини. В іншому випадку інфекція буде прогресувати і може призводити до розвитку захворювань внутрішніх органів.

Кондиломи

Бородавки типу папілом зустрічаються на геніталіях. У міжнародній класифікації хвороб вони мають назву гострих кондилом.

Все бородавки, які з’являються на шкірі, викликані вірусом папіломи людини (ВПЛ). Генітальні бородавки або папіломи можуть асоціюватися з ВПЛ типів 6, 17, 18. Дані різновиди вірусної інфекції також можуть викликати розвиток дисплазії шийки матки у жінок і інфекційні запальні захворювання у чоловіків. Тому при появі бородавок в області статевих органів необхідно записатися на консультацію дерматовенеролога і гінеколога / уролога.

Увага! Гострі кондиломи бувають не тільки на статевих органах, але і на внутрішній поверхні стегна. Їх легко помітити під час гігієнічних процедур.

Навіть після косметологічного видалення існує високий ризик повторного появи папілом.

Плоскі бородавки

Дані освіти отримали свою назву через специфічної форми – вони злегка підносяться над поверхнею шкіри. Плоскі бородавки часто виникають на обличчі і верхній частині долонь. Вони створюють значний косметичний дефект і вимагають видалення в естетичних цілях. Також необхідно пройти курс лікування у терапевта для усунення активності ВПЛ.

Підошовні утворення

Підошовні бородавки звичайна людина легко може сплутати з мозолями. При появі будь-яких утворень на п’ятах і стопах необхідно звернутися за допомогою до косметолога або дерматолога.

Підошовні бородавки через свого розташування можуть легко травмуватися. Це трапляється у чоловіків і жінок, які носять вузьку взуття. Такі утворення рідко кровоточать, але можуть нагноюватися через постійну вологу у взутті і умовно-патогенну флору, яка знаходиться на шкірі. У цих випадках необхідна буде допомога хірурга-травматолога. Щоб не допустити такого розвитку подій, необхідно відразу після виявлення бородавки звернутися за консультацією до косметолога і видалити її.

Сучасні методи включають електрокоагуляцію, кріодеструкцію і лазерне видалення.

Про те, які бувають бородавки і як їх краще всього видалити, розповість лікар-косметолог. Записатися на прийом у Львові можна через онлайн-форму на сайті або за телефонами 067-833-0505, 050-833-05-05, 093-833-05-05.

Вам точно сподобається в нас!
post image