Ліцензія МОЗ України №639 від 30.06.2016 року, №1947 від 19.09.2019 року
Ліцензія МОЗ України №639 від
30.06.2016 року, №1947 від
19.09.2019 року

Як вивести бородавки у дитини: вибір методів

22 Жовтня 2019
Як вивести бородавки у дитини: вибір методів

Бородавки — це епітеліальні розростання шкіри, викликані вірусом папіломи людини. Це захворювання становить понад 30% усіх дерматологічних проблем у дітей. Його пік припадає на вік від 9–10 до 14 років. Фахівці припускають, що статистичні показники захворюваності можуть бути набагато вищими, оскільки не всі пацієнти звертаються до фахівців. І все ж багатьох батьків цікавить: як вивести бородавки у дитини. Адже такі утворення можуть завдавати певних незручностей. Безпечне й ефективне виведення бородавок у Львові пропонується в клініці Mediostar.

Чи небезпечні бородавки: причини захворювання

Віруси папіломи людини представлені більш ніж 600 штамами. Вони характеризуються досить високим ступенем контагіозності, тому вже в ранньому віці багато дітей виявляються інфікованими. Це може статися в такий спосіб:

  • внутрішньоутробно або під час пологів від інфікованої матері (вертикальний шлях);
  • через тісний тілесний контакт вдома або в дитячому колективі через поцілунки, предмети побуту (горизонтальний шлях);
  • шляхом інфікування подряпин, саден.

Найчастіше відзначається тільки носійство вірусу, а при ослабленні захисних сил дитячого організму спостерігаються клінічні прояви хвороби — утворення бородавок. Спочатку вони з’являються у вигляді невеликих щільних одиничних горбків, які можуть бути ледь помітними. Потім вони збільшуються в розмірах, стають шорсткими, змінюють колір, на них з’являються темні вкраплення (тромбовані судини). Місця локалізації можуть бути різними, але найчастіше — це кисті рук.

Бородавки у дітей у більшості випадків проходять самостійно — настає самовиліковування. Але при виявленні утворень необхідно звернутися до лікаря-дерматолога. Спеціаліст проведе огляд дитини з метою встановлення точного діагнозу. Важливо не пропустити початок розвитку інших, більш небезпечних новоутворень на шкірі, які недосвідчені батьки можуть прийняти за бородавки.

Лікування бородавок у дітей показане в таких випадках:

  • утворилися в місцях, які натираються одягом або взуттям — так збільшується ризик пошкодження й інфікування шкіри;
  • швидко збільшуються в розмірах, змінили колір, кровоточать, викликають больові відчуття;
  • дитина розчісує бородавки (можлива аутоінокуляція — самозараження, що призводить до появи утворень в інших місцях);
  • бородавки спровокували розвиток естетичних проблем (дитина може відчувати психологічний дискомфорт, соромитися);
  • у дитини спостерігається первинний або вторинний імунодефіцитний стан (видалити необхідно навіть поодинокі вузлики).

Після проведення огляду лікар вирішить, чи потрібно виведення розростань і яким способом. Іноді призначаються різні види аналізів з метою визначення штаму вірусу (деякі з них можуть стати причиною розвитку злоякісних утворень).

Видалення бородавок дітям: вибір методу

В інтернеті можна знайти безліч способів того, як звести бородавки в домашніх умовах. Але батьки повинні розуміти, що у випадку з дітьми це неприпустимо (втім, як і з дорослими). Самостійні спроби прибрати новоутворення можуть спровокувати появу інших проблем — опіків, травм, інфікованих ран, ще більшого розростання бородавок, рецидивів тощо.

Видалення бородавок дітям в умовах клініки найчастіше проводиться з використанням азоту — методу кріодеструкції. Також фахівці можуть рекомендувати лікувати утворення спеціальними медичними препаратами або підібрати інший спосіб, враховуючи проблеми конкретного пацієнта.

 

Вам точно сподобається в нас!
post image