Ліцензія МОЗ України №639 від 30.06.2016 року, №1947 від 19.09.2019 року
Ліцензія МОЗ України №639 від
30.06.2016 року, №1947 від
19.09.2019 року

Догляд після видалення бородавки азотом: що потрібно робити?

22 Жовтня 2019
Догляд після видалення бородавки азотом: що потрібно робити?

Бородавки – поширене захворювання шкіри. Вони можуть з’являтися в будь-якому віці внаслідок зараження вірусом папіломи людини. Багато штамів папіломавірусу не несуть загрози для здоров’я, але іноді все ж потрібне видалення бородавок. Один з найбільш ефективних і безпечних способів – кріодеструкція. Якщо забезпечити належний догляд після видалення бородавки азотом, то на шкірі не залишиться помітних слідів. Метод має свої недоліки і переваги. Лікування бородавок в Києві пропонує клініка Mediostar, де пацієнти можуть розраховувати на отримання кваліфікованих послуг.

Особливості видалення бородавок рідким азотом

Кріодеструкція – це процес руйнування клітин бородавок за допомогою впливу на них екстремально низькими температурами. В якості основного діючої речовини використовується азот. Він зріджується при температурі -196 ˚ С, а при її підвищенні знову стає газом.

Щоб видалити бородавку, її обробляють азотом за допомогою спеціального обладнання – криозонда. Під впливом такої низької температури вода в розрослися клітинах епітелію, з яких складаються бородавки, миттєво замерзає, розширюється і руйнує їх. Цей процес може бути досить болючим, тому в окремих випадках використовується місцева анестезія.

Відразу ж після обробки бородавка біліє, потім місце проведення операції червоніє і з’являється набряк. Освіта пухиря, заповненого серозною рідиною з кров’ю, – нормальний стан ураженої ділянки. Процес його розсмоктування займає зазвичай один-два тижні. Все залежить від розміру бородавки, глибини і правильності її обробки. Після утворюється корочка, яка в процесі загоєння може лущитися. Період повного відновлення займає від 2 тижнів і більше. На місці бородавки повинна утворитися гладка рівна шкіра, колір якої згодом вирівнюється.

Що потрібно робити після видалення бородавки рідким азотом

Остаточний результат після видалення бородавки багато в чому залежить від того, наскільки правильно був організований подальший догляд. Адже шкірні покриви в процесі обробки рідким азотом отримують досить серйозні пошкодження. Щоб загоєння пройшло якнайкраще, потрібно дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Після появи пухиря його необхідно ретельно оберігати від пошкоджень і ні в якому разі не проколювати. Якщо бородавки видаляли в місцях можливого натирання одягом, то виключають всяке зустріч з володарем. При порушенні їх цілісності висока ймовірність занесення інфекції, нагноєння, утворення шрамів і рубців.
  2.  Двічі в день пухирі обробляють розчином саліцилового спирту (2%) або марганцівки. Це прискорює процес утворення скоринки і забезпечує додатковий захист від інфекцій.
  3. Заборонено заклеювати пухирі пластиром, так як вони можуть прилипнути до них і пошкодити. Якщо є необхідність прикрити їх, то потрібно використовувати не туго марлеві пов’язки або закріпити спеціальні марлеві серветки пластиром, але на здоровій шкірі.
  4. Пухирі можна мочити водою, тобто дозволяється приймати душ. Але при цьому не можна терти їх губкою або рушником (тільки акуратно промокнути).
  5. Для догляду за пухирями, корочками і шкірою необхідно використовувати тільки ті кошти, який пропише лікар-дерматолог. Самолікування неприпустимо.
  6. У разі появи сильних больових відчуттів після процедури видалення можна прийняти знеболюючі препарати.

Якщо на шкірі з’являться будь-які зміни, про які не попереджав лікар, то потрібно обов’язково звернутися до нього за допомогою. Зазвичай видалення бородавок азотом не дає ускладнень, але за місцями обробки необхідно ретельно доглядати.

Вам точно сподобається в нас!
post image
Вам може сподобатись